Heb je er last van?

Gepubliceerd op 17 juli 2023 om 22:13

Heb je er last van?

Heb jij er last van? De buurvrouw iets verderop in de straat met een maatje meer, de rechts inhalende vrachtwagen in het verkeer, het kind dat jengelt in de kerk en de man die vrouwen versiert tijdens het werk.

 

Heb jij er last van? Mensen die klagen en niet dragen, degene die vastzitten in een probleem, het gezin met tien kinderen, de politica die asielzoekers willen verhinderen en vastzitten in een systeem.

 

Heb jij er last van? Een jongere die uitblinkt tijdens sport, de crimineel die zich op het gevaar stort, het meisje dat zeurt om een hond en krijgt of de man die met een scheiding dreigt.

 

Heb jij er last van? De student met te dure woning, het enig kind dat zich gedraagt als een koning, de voorganger die te lang preekt en de hypocriet die om genade smeekt.

 

Heb je er last van? De zelfingenomen man die zichzelf op de borst klopt, de onzekere tiener die altijd herrie schopt, een gemeentelid met harde valse stem en een aandachtstrekker achter de webcam.

 

Heb je er last van? Het oordeel zoekt en vindt grond, gedachten vinden vliegensvlug een verbond met degene die in jouw straatje passen en onbewust de ziel van een ander bekrassen.


Daar vind ik iets van!

Ons oordeel ligt binnen 1 seconde klaar. Ons gezicht heeft heel veel invloed op het oordeel van anderen. Zodra je iemand ziet, heb je een oordeel klaar. Je (be)oordeelt bijvoorbeeld iemand op het uiterlijk, op de sociale of financiële status of zelfs op de fouten uit het verleden. Bij een negatief oordeel komt er een negatieve gedachtestroom op gang. Je bekijkt alles vanuit een donkere bril. Bij een positief oordeel hebben we een gekleurde bril op en vieren positieve gedachten de boventoon. Het resultaat is vaak vreugde en vrijheid in je binnenste, terwijl bij een negatieve gedachtestroom je verstrikt raakt in frustratie, boosheid, telleurstelling of zelfs trots en hoogmoed. Oordeel is een mening die je vormt na overleg of nadenken. Je vindt ergens iets van. 

Oordelen zegt iets over jezelf. Het vertelt je waar jij staat in het leven en hoe jij er zelf aan toe bent. Het brengt je in jouw eigen hart. Wat is jouw motief om te oordelen? Is het Zelfverheerlijking of het verbloemen van minderwaardigheid of jaloezie? Wil je het beter weten of misgun je een ander iets? 


Boom des levens

De Levensboom of de boom de Levens is door God geplant in de Hof van Eden (het Paradijs), samen met de boom van kennis van goed en kwaad. De vruchten van de boom geven eeuwig leven (onsterfelijkheid; Genesis 2:9). De ‘boom des levens’ wordt in het bijbelboek Spreuken in verband met de Wijsheid gebracht. Wijsheid is een levensboom voor wie haar omhelst (Spreuken 3:18). Een rechtvaardig mens plant een levensboom (Spreuken 11:30). Vervuld verlangen is een levensboom (Spreuken 13:12). Kalme woorden (in tegenstelling tot een valse tong) zijn een levensboom (Spreuken 15:4).

 

Nadat Adam en Eva van de boom van kennis van goed en kwaad hebben gegeten, worden ze door God uit de Hof van Eden gezet. God wil niet dat zij, in deze zondige staat, eten van de boom des Levens (Genesis 3:22). Oordelen komt vanuit het hebben van deze kennis van goed en kwaad. Van nature is de mens slecht, maar dankzij Jezus zijn wij een nieuwe schepping geworden (2 Kor. 5:17). We mogen Zijn voorbeeld volgen en steeds meer op Hem gaan lijken. Hij heeft geen oordeel, maar geeft je een ander gevoel: Ik accepteer jou. Hij leert ons zonder oordeel naar een ander kijken.

 

Ik moet denken aan het verhaal uit het Evangelie van Johannes. Een vrouw die overspel zou hebben gepleegd wordt bij Jezus gebracht. Volgens de wet moet ze worden gestenigd. Jezus houdt echter de mannen een spiegel voor. Hij doet de beroemde uitspraak: ‘Wie van u zonder zonde is, laat die als eerste de steen op haar werpen’ (Johannes 8:7). De mannen worden geconfronteerd met hun eigen hart. Jezus zegt: kijk eens goed naar jezelf voordat je een ander veroordeelt en zelfs stenigt. Je kunt een andere niet veroordelen terwijl je zelf niet brandschoon bent.

We hebben ons oordeel snel klaar, maar Jezus, de man zonder zonde, leert ons om eerst ons eigen hart te onderzoeken. De aanklagers vertrekken één voor één met de staart tussen de benen. De vrouw blijft staan. Jezus richt Zich tot haar en vraagt: ‘Vrouw, waar zijn die aanklagers van u? Heeft niemand u veroordeeld? (Johannes 8:10)?’ Waarop de vrouw ontkennend antwoord. Iedereen is weg. Jezus reageert buitengewoon liefdevol en wijs. Hij veroordeelt haar niet, maar geeft haar een doeltreffende boodschap mee: ‘ga heen en zondig niet meer!’

 

Hier zien we het hart van Jezus. Hij haalt geen oude koeien uit de sloot, oordeelt niet over meningsverschillen, laat niet merken dat Hij het belachelijk vindt wat daar gebeurd, verheft zich niet boven haar aanklagers of boven de vrouw. Jezus zoekt verbinding met de vrouw en is duidelijk. Hij geeft haar een belangrijke boodschap mee. Hij moedigt haar aan om Zijn weg te volgen. De weg van de man zonder zonde.

 



Van top tot teen

Mensen die mij goed kennen, weten dat ik probeer te leven volgens het motto: 'Als ik wil dat een ander mij van top tot teen aanvaard, moet ik hem of haar ook van top tot teen aanvaarden.' Ik kan iemand anders niet veranderen. Het enige wat ik kan veranderen is de manier waarop ik naar hen kijk. Ik weet dat het niet aan mij is om te oordelen over een ander. Ik ben zelf ook niet perfect en wat is het moeilijk om die negatieve gedachtestroom soms tegen te houden. Ik weet niet hoe het jou afgaat? Ik bewonder mensen die naar anderen luisteren in plaats van over ze te oordelen. Ik wil nog meer leren om vragen te stellen en naar motieven te luisteren. Ik wil mijn naasten de ruimte bieden om te vertellen zodat ik de context beter begrijp.

 

Ik heb zelf oordeel meegemaakt. Jarenlang heb ik mezelf beschadigt door met messen in mijn armen te snijden. De littekens zijn nog zichtbaar. Tijdens het passen van een nieuw outfit in een winkel, zag ik twee vrouwen met elkaar smoezen. De ene vrouw wees naar haar eigen armen,  knikte richting mij en schudde afkeurend haar hoofd. De andere vrouw tikte met haar vinger tegen haar voorhoofd en zei daarmee: 'Die is gek!' Het oordeel raakte mij en ik ben terug het pashokje ingedoken om vervolgens, met mijn eigen kleding aan, de winkel uit te lopen. De stapel eigendommen van de winkel heb ik in de armen van de verbaasde medewerker geduwd. 

Het is zo makkelijk om mensen te veroordelen om hun verleden, maar zij hebben vaak de meest pijnlijke situatie moeten doorstaan, die jij nog nooit hebt meegemaakt. 

 

Ik ben van mening dat negatief oordelen altijd terugkomt bij jezelf. Jezus zei het al: ‘Oordeelt niet en gij zult niet geoordeeld worden’ (Mattheus 7:1).

 

Zullen we vandaag de wereld een stukje mooier maken en positieve bemoedigende oordelen uitspreken? 

 

Liefs Janine 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Jolanda
10 maanden geleden

Weer een boeiend en bemoedigend stukje! Dank je wel! Liefs, Jolanda Smelt